Når man foretager sig større indkøb, som et bilkøb må siges at være, er det vigtigt at man har sat sig grundigt ind i produktet. Her kommer en liste over de vigtigste ting at huske, når man skal investere i et nyt køretøj. Hvis du samtidig husker den sunde fornuft, og den kritiske sans, burde du kunne foretage et godt køb, og samtidig vente på første bilsyn, med roligt sind.

Undersøg bilen

Ydre stand: Et oplagt sted at starte, når man er på jagt efter det perfekte bilkøb, er at undersøge bilens stand. Tjek om den står flot i forhold til ridser og buler, om der er begyndende stenslag eller revner i forruden. Disse ting kan måske fikses til billige penge, men kan også blive en stor udgift på længere sigt.

Under bilen: Se efter rust under bilen. Her kan man med fordel sørger for at medbringe en lommelygte, så man er sikker på ikke at misse noget.

Motor: Det er også vigtigt, at man sørger for at give motoren et kig.

Uden en fungerende motor, ingen bil. Da det er motoren, som sørger for at bilen kan køre, og køre ordentligt, er det meget vigtigt at du ser på denne, og kigger efter olielækager, slid, pakninger og deslige.

Dæk: Dækkene skal også tjekkes. Her skal du se efter, om der er tale om ens dæk, tjekke dæktrykket og se om dækmønstret er i en tilfredsstillende tilstand.

Elektronik: undersøg om bilens elektroniske dele virker tilfredsstillende. Check at alt lys virker, og at eventuelle advarselsikoner ligeledes lyser når de skal

Prøv bilen

Når du har undersøgt bilens stand, både ind, -og udvendigt, vil det være oplagt med en prøvetur. Et lig kan sminkes, og blive nok så flot, og på samme måde kan det ydre snyde, når man kigger på brugte biler. Derfor er der ingen vej udenom prøveturen, da dette er den eneste måde du kan efterprøve om bilen lever op til dine behov og forventninger

Sørg for at lytte efter mislyde fra motoren. Disse må ikke ignoreres, da motorreparationer nemt løber op i mange tusinde kroner. En udgift du skal undgå.

Sørg også for at afprøve bilens gear, lys, klimaanlæg, samt andet ekstraudstyr bilen eventuelt måtte have.

Dokumenter og slutseddel

Hvis du er så heldig at finde en bil, som er flot og velholdt, opfylder alle krav i forhold til elektronik, dæk, rust og deslige, og hvor du heller ikke kan sætte en finger på noget efter at have prøvekørt bilen, er det tid til at afslutte handlen. Husk at slutsedlen er bindende ved underskrift, så sørg for at spørge ind hvis der er noget du ikke forstår, eller som vækker din kritiske sans.

Heldigvis er der i det moderne Danmark rig mulighed for også på forhånd at undersøge bilen, ved hjælp af guides på nettet. Her kan du indtaste bilens nummerplade, og på denne måde få adgang til tidligere synsrapporter, undersøge om der er gæld i bilen, og om kilometertallet stemmer overens med hvad sælger har oplyst.

 

 

 

 

 

 

 

Sidste opdateret 19. oktober 2020