Synsrapport

Når en bil har været til syn bliver der oprettet en synsrapport til bilen. Synsrapporten indeholder fejl og mangler som ikke lever op til de lovmæssige krav. Udover at indeholde disse fejl, indeholder synsrapporterne også servicebemærkninger. En bil kan godt gå igennem syn og samtidigt have servicebemærkninger. Disse kan bruges som en slags vejledning, over hvilke problematikker der måtte kommer med bilen senere. Synsrapporten indeholder desuden ikke informationer om bilens ydre herunder skrammer og ridser. 

Synsrapporter er siden 2005 blevet offentligt gjort på Trafikstyrelsens hjemmeside, hvor de er frit tilgængeligt for alle. Dette som et led i at gøre handel med brugte biler mere sikkert. I hver enkelt synsrapport kan du se blandt andet se, hvor bilen er blevet synet, synsdato, antallet af kørte kilometer og naturligvis fejl og andre bemærkninger.

Synsrapporter bliver som regel offentligtgjort allerede dagen efter et syn.

Rapporterne indeholder ét af fire mærkater

Der er fire mærkater man kan få efter et syn af sin bil. Disse er vigtige at kende når du skal købe en brugt bil, så du ved hvad du går ind til, og dermed ikke køber katten i sækken.

De fire mærkater er:

  1. Godkendt: Bilen er gået igennem syn, og klar til at komme ud på vejene igen
  2. Betinget godkendt: Bilen er ikke lovlig indtil de påpegede ting er udbedret. Det er her vigtigt at lave en aftale med sælger, om hvem der står for udbedringen af disse fejl. Fejlene er typisk af mindre karakter.
  3. Kan godkendes efter omsyn: Bilen skal igennem endnu et syn, efter de påpegede fejl og mangler er udbedret. Før dette er bilen ikke lovlig at køre i.
  4. Ikke godkendt: Bilen må ikke forlade synshallen, nummerpladerne skal klippes og politi og SKAT skal informeres om dette.

Hvad kan du så bruge rapporten til?

Som du sikkert allerede kan fornemme, indeholder de offentlige synsrapporter, en række brugbare informationer til dig der skal købe en brugt bil. Du kan blandt andet få en indblik i om der er tale om kilometerfusk, om bilen har klaret sig igennem syn, og om der er ting der bør forbedres over tid på bilen. Disse ting kan være med til at gøre det lettere for dig, at beslutte om du skal købe den brugte bil du har kig på.

Sidste opdateret 26. april 2019