Kilometerfusk

Har du mistanke om at der er blevet rykket på kilometertælleren i din “nye” brugte bil, eller du vil måske gerne vide dig sikker inden du køber den bil du har i tankerne? Snyd med kilometertælleren er mere udbredt end man skulle tro. Faktisk viser tal at op i mod hver tyvende bil har været udsat for kilometerfusk. Specielt biler som er fra årgangen 2001-2005 viser sig at være præget af dette fænomen. Vi har derfor samlet 6 råd som vil minimere risikoen for at du bliver snydt.

1. Skriftlig kilometer garanti

Skal du købe en brugt bil hos en forhandler, bør du altid bede om at få en kilometer garanti tilføjet til slutseddel. Dette gør at du senere hen, hvis du måtte opdage at der er sket kilometerfusk, har en stærkere sag bag dig. Hvis du handler privat kan du også bede om denne tilføjelse.

2. Kontroller bilens servicehæfte

Alle biler har et servicehæfte. Et servicehæfte indeholder informationer om bilens rejse, fra den blev solgt som ny, og helt op til i dag. Servicehæftet er udfyldt af mekanikere som gennem tiden har udført reparationer på biler, eller synet den. Det kan også være en god idé at kontakte et eller flere af de værksteder som tidligere har serviceret bilen, hvis du har tvivl om nogle af punkterne.

3. Tjek synsrapporterne

Alle synsrapporter ligger offentligt tilgængeligt inde på trafikstyrelsen.dk. Her har du mulighed for at slå din kommende bil op via stelnummer og/eller nummerplade. Du kan i synsrapporterne få et indblik i kilometer historikken. Her kan du fx se om bilen i 2014 havde kørt 125.000 km, og året efter er dalet i antal kørte kilometer. Hvis det er tilfældet bør der ringe nogle alarmklokker, da det simpelthen ikke er muligt uden snyd.

4. Slitage

Når du ser på bilen bør du kigge på slitagen. Her kan du tjekke om sliddet på sæde, pedaler, sikkerhedsseler, dørhåndtag, bagagerum og rat, passer med antallet af kørte kilometer. Hvis en bil er meget slidt, men kun har kørt 25.000 km, kunne noget tyde på at der er pillet ved kilometertælleren. Du bør ligeledes tjekke bilen udvendigt. Er der stenslag, lakskader, eller riser i forruden, bør du afstemme om dette giver mening, alt efter hvor mange kilometer der er angivet i salgsannoncen.

5. Mærkater

Det kan være en rigtig godt idé at tjekke motorrummet. Her kan du bl.a. se mærkater som viser hvornår der er udført reparationer på bilen. Det gode ved disse mærkater er at de, ikke kun indeholder et tidspunkt, men de indeholder faktisk også antal kørte kilometer på daværende tidspunkt. Mærkaterne kan stamme fra alle former for reparationer ligefra opfyldning af motorolie, bremsevæske eller en tandrem der er blevet skiftet.

6. Bilen udvendigt

Det er på nogle af de nyere biler muligt at aflæse den faktiske kilometertæller. Dette gøres i andre kilometer som fx moteren. Hvis denne ikke stemmer over ens med det kilometerantal der står inde i instrumentbrættet er der tale om kilometerfusk.

Har du været udsat for kilometerfusk?

Har du allerede købt bilen, og har opdaget at der er rykket på antallet af kilometer, er det vigtigt at du har papirerne i orden. Du skal have papirer fra synsrapporten eller fra en salgsannonce, som viser et andet tal end det du blev oplyst da du købte bilen. Hvis du har været offer for kilometerfusk vil det mest naturlige krav være at få et nedslag i prisen.

Tjek din nummerplade her

Sidste opdateret 25. maj 2019