Det kan være en dyr fornøjelse at eje en bil, og det er derfor utrolig vigtigt, at man som kommende eller eksisterende bilejer lægger et fyldestgørende budget. Det er den sikreste måde, hvorpå man kan undgå ubehagelige og dyre overraskelser.

Men det kan være svært at gennemskue, hvilke biludgifter man skal tage højde for, når man udarbejder sådan et budget. Derfor vil vi her i artiklen lede dig godt på vej med en oversigt over, hvilke biludgifter du bør inddrage i dit bilbudget.

Udgifter til billån

De fleste er nødsaget til at tage et lån, når de skal købe bil. Det er helt almindeligt, eftersom de færreste har 100.000 kroner eller mere stående på kontoen til at betale kontant for en bil. Med et billån, eller hvis man har købt en eller flere biler på afbetaling, betaler man typisk mellem 5 og 20 procent i udbetaling, hvorefter de resterende 80 til 95 procent betales af månedligt over en årrække (ofte 8 år).

Og det er lige præcis disse månedlige betalinger til billånet, som du bør inddrage i dit budget for din bil.

Hvad hvis man leaser bilen?

Hvis du har valgt at lease din bil i stedet, har du naturligvis ikke lån, der skal tilbagebetales. I stedet har du en månedlig leasingydelse, som du i stedet bør indregne i dit budget.

Serviceaftaler

Har du en serviceaftale på din bil, vil det typisk involvere et mindre beløb, der skal betales regelmæssigt. For nogle er det én gang om året, mens det for andre er én gang i kvartalet eller månedligt. Ligegyldigt hvilken frekvens du betaler din serviceaftale med, så er det vigtigt, at du inddrager den i dit bilbudget.

Forsikring

Som bilejer skal man som minimum have en ansvarsforsikring. Denne forsikring dækker ikke dig selv, men derimod de skader, som du måtte lave på andres ejendom. Derudover er der mange, der tilkøber en kaskoforsikring, som dækker din bil, hvis den bliver skadet. Det kan eksempelvis være nyttigt, hvis din bil er blevet skadet henover natten, uden der er chance for at finde gerningsmanden – eller hvis du selv påkører en lygtepæl eller lignende.

Under alle omstændigheder skal din forsikringspræmie være repræsenteret som en biludgift i budgettet – ofte betales forsikringen månedligt eller kvartalsvist. Og især for nye og unge bilejere kan den være høj, så den er vigtig at have med i beregningerne.

Udgifter til brændstof eller el

Lige meget om du ejer en elbil, en dieselbil eller en benzinbil, bør du altid budgettere omkostninger til brændstof eller strøm til bilen. Dette kan være svært at gøre fra en start, da ens kørselsbehov ofte varierer i løbet af året.

Du kan dog sagtens lave et groft estimat ved at benytte følgende formel:

Antal km tur/retur til arbejde eller skole x antal dage du arbejder eller studerer om måneden = minimum antal kørte kilometer på en måned

Hertil kommer naturligvis kørsel i fritiden, når man skal besøge familie, når man skal handle, når man skal på ferie, og så videre. For mange varierer dette ekstra antal kilometer om måneden, og man bør derfor lave et separat estimat for hver måned året rundt.

Når du har et bud på, hvor mange kilometer du kommer til at køre i løbet af en måned, er næste skridt at dividere med bilens forbrug pr. kilometer, og herefter gange tallet med aktuelle priser på strøm eller brændstof. Brændstofpriser varierer naturligvis en del, og det kan derfor være en god idé at estimere lidt i den høje ende ved eksempelvis at runde op med 0,5 til 1 krone pr. liter.

Udgifter til pleje af bil

Man kan nærmest ikke komme udenom at skulle pleje sin bil i ny og næ. Nogle gør det naturligvis mere end andre, og det er altså op til dig selv at vurdere, hvor mange gange du kommer til at svinge forbi vaskehallen, og om din bil skal behandles med en speciel coating for at blive ekstra beskyttet.

Du bør dog tage højde for udgifter til:

  • Sprinklervæske
  • Vask
  • Olie
  • Kølervæske

.. og lignende

Dækskifte

Dæk er noget af det, som de færreste glæder sig til at skifte. Heldigvis kommer en ny bil med nye dæk, og der skulle derfor gerne gå et par år, før de skal skiftes ud. Hvis ikke man kører på helårsdæk, skal man dog have styr på både sommer- og vinterdæk til sin bil.

Og ligegyldigt hvilken slags dæk man benytter, så skal de skiftes, når de er slidt i bund – og det kan koste en hel del penge. Derfor er det vigtigt, at man har sat penge til side til at dække omkostningerne til dette.

Værkstedregninger og meget mere

Til ovenstående kommer derudover også værkstedsregninger; både de forudsete og de uforudsete. Samtidig skal man også gerne tage højde for ting som slitage på bilen, vejhjælp, simkort til bilen (hvis den skal have sådan et), godkendelser til at køre på motorveje i udlandet, betalinger til færger og broer, og så videre.

Alt efter hvor nøjagtigt du ønsker, at dit budget skal være, jo mere bør du medtage i beregningen af dette.

Sidste opdateret 18. februar 2021